MTA CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet

2017. 09. 27. 08:23

Soproni kutatók sikere az ISSI pályázatán

A berni International Space Science Institute (ISSI) támogatja a "Dayside Transient Phenomena and Their Impact on the Magnetosphere-Ionosphere" téma kutatására az MTA CSFK GGI kutatói részvételével létrehozandó nemzetközi kutatócsoportot.


A csoport vezetői és a kutatási terv benyújtói az MTA CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézetét május 2-án meglátogató, és ott előadásokat tartó Hui Zhang amerikai és Qiugang Zong kínai kutatók, magyar tagjai Kis Árpád és Facskó Gábor Sopronból. Zhang professzor a hot flow anomália (HFA) jelenségének vezető kutatója a Farbanks-i Alaszkai Egyetemen, Zong professzor a kínai űrkutatás meghatározó személyisége, intézetigazgató a Pekingi Egyetem. Kutatási területe a sugárzási övektől a tranziens foreshock jelenségekig terjed. Kis Árpád a foreshock jelenségek nemzetközileg elismert, Facskó Gábor pedig a HFA-k ismert szakértője, aki doktori tanulmányai alatt bebizonyította, hogy ezek a jelenségek meglehetősen gyakoriak és az egész földi magnetoszféra állapotát befolyásolják, mégpedig pont akkor, amikor korábban nem vártuk: nyugodt napszél esetén. A csoportot erősíti Professzor Esa Kallio globális plazma szimulációs szakértő és Bertrand Lembege francia „particle-in-cell” numerikus szimulációs szakember. Kjellmar Oksavik norvég ionoszféra és ground-based experiment kutatóként járul hozzá a sikerhez. David Sibeck és Guan Le a NASA-nál THEMIS/ARTEMIS, MMS, Van Allen Probes project scientist-ek. Rajtuk kívül a csoporthoz csatlakoznak még más neves űrfizikusok is, mint például az elismert Hiroshi Hasegawa, illetve Yong Liu és Quanqi Shi.

A csoport a rekonnekciót vizsgálja a magnetopauzában, továbbá azokat a néhány perces jelenségeket, amelyeket egy érintő irányú szakadási felület és a fejhullám (HFA), illetve egy rotációs szakadási felület és a fejhullám (foreshock bubble), vagy egyszerűen a napszél-magnetoszféra kölcsönhatás (Spontaneous HFA, foreshock bubble, foreshock caviton) hoz létre. Ezen jelenségek globális hatásait is tanulmányozzák a magnetoszférában, az ionoszférában és a poláris régióban. A kutatás elsődleges eszközei közé tartozik az űrszonda adatok elemzése, a hibrid és a teljes részecske szimulációk.

Az ISSI az Európai és az Orosz Űrügynökségek támogatásával jött létre (újabban a kínai fél is jelentős részt vállal a működtetésében). Ez egy olyan kiemelt, nemzetközi kutatási intézet, amely az űrfizika, a napfizika és az asztrofizika területén széles, áttekintő tanulmányokat és könyveket ad ki, továbbá támogatja egy-egy szűkebb részterületen az adott téma vezető szakértőiből álló kutatócsoportok létrehozását. Egyfajta katalizátorként is jellemezhető, amelynek célja magas szintű kutatási eredmények elérésének elősegítése. Az általa létrehozott kutatócsoportokat tárgyalási helyszínnel, szállásköltségekkel, napidíjakkal és publikációs költségekkel támogatja. A csoportok szinte mindig megjelentetnek egy-egy összefoglaló cikket a „Space Science Reviews” folyóiratban és új megközelítésből vizsgálják meg az adott témát. A működési idejük általában két év. A publikációkon kívül eredményeikről a kötelezően létrehozandó honlapjukon tájékoztatják a közönséget, ahol mindig megjelenik a benyújtott nyertes kutatási terv is.