Geodetic and Geophysical Institute, RCAES, HAS

Újra az MTA CSFK GGI vendége volt Earle Williams a MIT (USA) professzora

Earle Williams professzor, a MIT kutatója, aki 2014/2015-ben vendégprofesszorként három hónapot töltött az MTA CSFK GGI-ben, 2018-ban ismét intézetünkbe látogatott.

Dr. Kovács István János MTA Lendület program pályázatot nyert

Dr. Kovács István János, az MTA CSFK GGI munkatársa kimagasló tudományos teljesítményének elismeréseként támogatást nyert az MTA Lendület programján keresztül.

A "Tudós csajok" nyertes beszámolóját a Szeizmológiai Obszervatóriumban tett látogatás inspirálta

Az idei tanévben kifejezetten a természettudományok iránt érdeklődő diáklányoknak (és fiúknak) hirdetett exkluzív tehetséggondozó programot "Tudós csajok" címmel a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával Magyarország második legnagyobb újságíró szervezete, a DUE Médiahálózat.

Mágneses Nulltér Laboratórium alapkőletétel

2017. november 2-án kerül sor a GINOP 2.3.3-15-2016-00016 pályázat keretében létesítendő Mágneses Nulltér Laboratórium alapkőletételére Fertőbozon az MTA CSFK GGI Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumban, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. A rendezvény meghívója itt érhető el.

Részvétel támogatása nemzetközi konferencián

Az ELECTRONET akció támogatási lehetőséget kínál PhD hallgatók és fiatal kutatók számára nemzetközi konferencia-részvételhez. Fiatal kutatónak minősül (Early Career/Stage Researcher, ECR/ESR, illetve Early Career Investigator, ECI), akinek a PhD fokozatszerzése és a COST programhoz/akcióhoz történő csatlakozása között kevesebb, mint 8 év telt el.

Rövid tanulmányút támogatása

Az ELECTRONET akció lehetőséget kínál kutatók, doktoranduszok és egyetemi hallgatók számára, hogy az akció témájához illeszkedő tudományos projektjük megvalósítása céljából rövid külföldi tanulmányúton (Short Time Scientific Mission - STSM) vehessenek részt.

A GGI részvétele az ELECTRONET akcióban

Szeptember 25-27. között került sor az European Science Foundation által támogatott COST ELECTRONET akció legutóbbi munkacsoport megbeszélésére Portóban, Portugáliában.

Potenciális földrengésforrások és földrengés-veszélyeztetettség

Az Orosz Kulturális Központ  kezdeményezésére, annak székházában (1062 Budapest, Andrássy út 120.) szemináriumot szerveztünk 2017. szeptember 22-én orosz és magyar szeizmológusok részvételével "Potenciális földrengésforrások és földrengés-veszélyeztetettség" címmel.

Soproni kutatók sikere az ISSI pályázatán

A berni International Space Science Institute (ISSI) támogatja a "Dayside Transient Phenomena and Their Impact on the Magnetosphere-Ionosphere" téma kutatására az MTA CSFK GGI kutatói részvételével létrehozandó nemzetközi kutatócsoportot.

Újabb kísérleti atomrobbantás Észak-Koreában - videóriport a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársával

A szeptember 3-i esemény volt Észak-Korea eddig legnagyobb erejű kísérleti atomrobbantása. A robbantás okozta földrengéshullámokat a Magyar Nemzeti Szeizmológiai Hálózat is észlelte. A videóriportban munkatársunk, Dr. Kiszely Márta ad tájékoztatást az ORIGO riporterének az eseményről.

Újabb kísérleti atomrobbantás Észak-Koreában

2017. szeptember 3-án Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre. A robbantás által generált szeizmikus hullámokat a Magyar Nemzeti Szeizmológiai Hálózat is regisztrálta. Tapasztalatainkról egy rövid kétnyelvű jelentésben számolunk be.

Magyar kutató a NASA Goddard Űrközpontjában

Négy hónapot töltött a NASA egyik vezető űrközpontjában Facskó Gábor, az MTA CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet kutatója. Az űrfizikus globális magneto-hidrodinamikai szimulációkkal kapcsolatos eredményei alapján nyert meghívást az intézménybe, ahol a NASA és a magyar kutatók közötti hosszú távú együttműködés megalapozása mellett bekapcsolódott az ott folyó tudományos munkába, és több workshopon is részt vett. Az űrközpontban szerzett tapasztalatairól számolt be az mta.hu-nak.

Kétrészes műsor készül a Tér-idő számára a GGI részvételével

A műsor a Tér-idő - a Kossuth rádió tudományos magazinja - számára készül és december közepén kerül majd adásba. Témája az elmúlt hónapok nagyobb nyilvánosságot kapott külföldi és hazai földrengései lesznek. Ismeretterjesztő műsorról lévén szó bemutatásra kerül az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium, a földrengések kutatásának módszerei, műszerei, valamint a hazai földrengéskutatás története a 19. századtól máig. A műsorból megtudhatjuk majd azt is, hogyan működik az előrejelzés és hány obszervatórium, illetve földrengésmérő állomás van jelenleg az országban.

Elérhető az MTA CSFK GGI szeizmológiai portálja

Elérhető az MTA CSFK GGI szeizmológiai portálja. A földrengés - veszélyeztetettségről, aktuális és múltbeli földrengésekről mindenki tájékozódhat a www.seismology.hu webhelyen. Ugyanott található egy földrengési kérdőív is, ahol a környezetében tapasztalt rengésekről bárki bejelentést tehet. A földrengések helyi hatásainak ismerete a kutatásokban a műszeres megfigyelésekkel együtt jól felhasználható, ezért minden információt köszönettel fogadunk.